Solutii pentru confortul acustic al angajatilor
Nivelul de zgomot este un element important care contribuie la crearea confortului la locul de munca, la mentinerea starii de sanatate si, implicit, la sustinerea unei eficiente ridicate a angajatilor in activitatea zilnica. Iata de ce, evaluarea si monitorizarea nivelurilor de zgomot in anumite medii de lucru sunt importante in asigurarea conditiilor normale de confort in munca.
Principalele documente ce reglementeaza problematica zgomotului in mediul de munca sunt Directiva – cadru 89/391/CEE din iunie 1989 pentru promovarea imbunatatirii sanatatii si securitatii lucratorilor la locul de munca, Directiva 2003 / 10 / CE privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscuri generate de agenți fizici (zgomot). Pe plan intern, avem Legea 319 / 2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca, care include prevederile specifice din directivele CEE/CE privind nivelurile de zgomot.
In general, se considera ca nivelul confortabil de zgomot ( de fapt de sunet/e) se situeaza intre 40 – 60 decibeli (db), devine deranjanta la cca. 100 db, iar limita suportabilitatii este 140 db. Este important de retinut faptul ca nici lipsa totala de zgomot (0 – 5 db) nu este « confortabila », inducand o stare de neliniste difuza.
BSS ofera servicii de evaluarea si diagnostic a nivelului de zgomot in diferite medii de lucru – birouri, spatii industriale, logistice etc. cu personal specializat, furnizand solutii eficiente de izolare acustica si fonoabsorbtie, cu materiale sintetice sau fibre naturale, inclusiv plante din specii selectate.